­ HASAN PADİŞAH KÜMBETİ | Kültür Portalı

HASAN PADİŞAH KÜMBETi - Bitlis

Adı HASAN PADİŞAH KÜMBETi
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-TAHTI SÜLEYMAN MAH.
Adres TahtıSüleyman Mahallesi – Mahalleiçi Mevkii
Pafta K48c.05a
Vakfiye -
Genel Tanım Tahtısüleyman mahallesinin güney ucunda bulunur. XIII. yy ikinci yarısı muhtemelen (673 H.1274) tarihinde Hasan Aka Bin Mehmet tarafından yapılmıştır. Ahlat Padişahı Hasan Aka'ya ait kümbet, kare planlı kaide üzerine silindirik gövde yükselerek konik bir külahla nihayetlendirilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kümbet, kenarları 9.95 m. olan kare planlı kaidenin doğu kenarındaki dokuz basamak merdiven ile inilen sivri kemerli küçük bir kapıdan cenazeliğe girilmektedir. Aynalı tonozla örtülü cenazeliğin doğu batı ve güney kenarları ortasında küçük dar mazgal pencereler yer almaktadır. Kaidenin toprak kesiminden itibaren başlayan köşe pahları ile gövde başlangıcında plan on iki kenarlı hale gelmekte dışarı taşan dar ve sade bir silmeyi takiben gövde başlamaktadır. Dikey hatlı kabartma zencerek motifli plasterler kümbetin gövdesi sekiz bölüme ayırmaktadır. Her bölümün ortasına bir niş açılmış olup dört yöndeki kenarlar ortasına gelenler kapı ve penceredir. Köşelerdeki nişler ise dikine uzanan üzeri yuvarlak kavisli üçgen tezyini nişlerdir. Üçgen yivlerin etrafı dar profillerle süslüdür. Gövdeyi sekiz bölüme ayıran plasterlerin kenar profilleri üst kuşak altında ortası düğümlü kemer şeklinde bükülerek üçgen yiv üzerinde ucu sivri olarak üst kuşaktan sarkan plaster etrafını da sarmak suretiyle her bölümde ikişer tezyini kemer meydana getirmektedir. Kapı ve pencere nişlerinin etrafı diğer kısımlara göre daha tezyinlidir. Kapı nişinin iki köşesini burmalı iki sütunca süsler. Niş kavsarasında kademe halinde daralan mukarnasların içleri çok zengin bir şekilde stilize bitki motifleriyle süslenerek adeta hiç boş yer bırakılmamıştır. Kapının her iki yanında bulunan sütunce yanında ve kavsara üzerindeki alınlıkta kümbetin inşa kitabeleri bulunmaktadır. Kümbet içten kubbe dıştan külahla örtülüdür.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe