­ ALEMDAR KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

ALEMDAR KÖPRÜSÜ - Bitlis

Adı ALEMDAR KÖPRÜSÜ
Mah. Köy - Mevkii -
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım kömüs çayı üzerinde kurulu ve olan köprünün kitabesi bulunmamakla birlikte taşıdığı mimari özellikler ve bölgedeki diğer köprülerle olan benzerlikleri ile xvı.yy.'da yapıldığı düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı köprünün döşeme uzunluğu 36.80m. Tabiliye genişliği 7.80 m. Yüksekliği 10.53m.kemer açıklığı ise 14.20m.dir.köprünün tabiliyesi 0.55m.yükseliğinde yekpare kesme taş korkuluklarıyla güvenli hale getirilmiştir.kemer ayakları su seviyesinden sıralı kesme taş ile yaklaşık 7.78m.yükselerek yuvarlak bir kemer ile köprü açıklığı geçilmektedir.köprünün tempan duvarı dışa taşkın silme yardımıyla korkuluğa geçiş yapmaktadır.kemerin oturduğu ayaklar son dönemlerde yapılan beton kaplama ile sağlamlaştırılmıştır.köprünün tempan duvarı ile kemerinde kesme taş,tabiliyesinde ise kelebek taşı kullanılmıştır.köprüde herhangi bir süsleme unsuru bulunmamaktadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü