­ ALEMDAR I ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ALEMDAR I ÇEŞMESİ - Bitlis

Adı ALEMDAR I ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis ili merkez müştakbaba mahallesi alemdar sokakta yer alan çeşmenin kitabesi olmadığından kimin tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak yöre sakinlerince xıx.yy.'da yapıldığı belirtilir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı çeşme bir evin sokak cephesine bitişik şekilde yapılmıştır. Kemer kısmı sağlam olan çeşmenin diğer bölümlerinin büyük kısmı tahrip olmuştur. Tek sivri kemerli ve evin dış cephesine bitişik olan çeşmenin yüksekliği 1.88m,genişliği 1.92 m.dir.çeşme plan itibariyle kareye yakındır. Çeşme nişini örten sivri kemer ayakları yanlarda üç sıra taş üzerine oturur. Çeşme nişi günümüzde tamamen kapalı olduğu için lüle taşı, aynalık bölümü, yalak ve diğer diğer mimari unsurlar hakkında bilgi edilememektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme