­ DAR'ÜL EYTAM | Kültür Portalı

Dar'ül Eytam - Bilecik

Harita No 30L-ıııa
Adres Söğüt ilçe merkezi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Eğitim Bakanlığı
Yapım Tarihi 20. yy
Vakfiye
Genel Tanım Kırma çatlı, ili katlı, kargir bir yapıdır. Pencereleri basık kemerli olup giriş iki sütunlu bir içerlek portik halindedir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı İki katlı kaygir yapının, merdivenler, döşemeler tavan vb. mimari ögeleri ahşap olup iç duvarları Bağdadidir. Basık kemerli pencerelerle aydınlanır. Ana cephenin ortasında beş basamakla çıkılan ve tümüyle dekoratif olan iki mermer sütunlu içerlek bir portik bulunur. Portikin üstünde Neo-Klasik devrin firuze, siyah lacivert renklerle desenlendirilmiş çinili kaplamalar görülür. Saçak altlarında taşıyıcı olmaktan çok dekoratif anlamlı konsollar vardır. Bu yapının yanına bulunan idadi binasına benzerliğinden dolayı 1905 yılında veya civarında yapıldığı anlaşılmaktadır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 13.01.1978/A-907