­ TEL HELVASI | Kültür Portalı

Tel Helvası - Bayburt

Kullanılan malzemele r: 250 gram tereyağı, 3 su bardağı un, 1 kg. toz şeker, 1 adet limon. Hazırlanışı : 1 kg. şekere, 2 su bardağı su konulup kaynatılır. Üzerine bir miktar limon sıkılır. Şeker hafif kırmızı renge gelince bir kaşık kadar bu şekerli sudan soğuk su içine dökülür, katı hale (ağda) gelirse helvanın ağdası olmuş demektir. 250 gram yağla kavrulan un büyükçe bir tepsi içinde soğutulur, soğutulan ağda beyaz bir renk alıncaya kadar yoğrulur. Sonra iki ucu birleştirilerek simit şekline getirilir tepsideki soğutulmuş, kavrulmuş un içersine konulur üzerine kavrulmuş un dökülür ve 3 – 4 kişi tarafından kenarlara doğru çekilerek halka büyütülür. Bu halka ikiye katlanarak tekrar aynı işlem yapılır, katlar incelinceye kadar çekilir, tel tel olan katlar kopartılarak servis yapılır.
Tatlılar
Görüntülenme Sayısı : 1969    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Haziran 2017 Salı