­ ESKİ TEKEL MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI | Kültür Portalı

Eski Tekel Müdürlüğü Binası - Artvin

Kitabe Giriş kapısı üzerinde bir tane vardır.
Vakfiye Giriş kapısı üzerinde bir tane vardır.
Genel Tanım Bina zemin katı ve çatı katıyla birlikte dört kattan meydana gelmektedir.
Yapılan Onarımlar Yapı 2012 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Binanın yapılış tarihi giriş kapısındaki kitabeden öğrenmekteyiz. Bu kitabede binanın 1908 Miladi yılında yapılmış olduğunu yazmaktadır. Çarşı Mahallesi, Tekel Sokak No:14’de bulunmaktadır. Bina zemin katı ve çatı katıyla birlikte dört kattan meydana gelmektedir. Yapının zemin katı, bodrum olarak kullanılmaktadır. Birinci kata giriş, kuzeyde bulunan çift kanatlı ahşap kapıdan, sağlanmaktadır. Girişten itibaren, kuzey-güney istikametinde uzanan bir holle karşılaşılır. Bu holün sonundaki ahşap merdivenlerle ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci katın kuzeyinde bir balkon yer alır. Bu balkon birinci katın girişinin üzerindedir. Yan cephelerden bir cephe hariç diğer yönlere dikdörtgen formlu pencereler açılmıştır. Yapıda katlara geçişler, silmeler vasıtasıyla vurgulanmıştır. Süsleme açısından oldukça yoğun bezemeler görülür. Bu bezemeler, birinci kata giriş cephesi olan kuzey cephede yoğunlaşmıştır. Süslemeler bitkisel ve figüratif şekildedir. Köşelere kare şekilli sütünceler yerleştirilmiştir. Bu sütuncelerin başlıkları bitkisel şekilde tezin edilmiştir. Giriş cephesindeki pencereler dikdörtgen formdadır. Pencerelerin üzerinde melek motifleri bulunmaktadır. Ayrıca kat aralarında dikdörtgen çerçeve içerisine alınmış bitkisel süslemeler yer almaktadır. Birinci katın giriş kapısı ahşaptandır ve oyma tekniğinde yapılmıştır. Kapı iki kanatlıdır. Ve geometrik motiflerle süslenmiştir. Binanın üzeri, çift taraflı eğimli çatıyla örtülmüştür. Yapı, içten ve dıştan beyaz renkte sıvanmıştır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım Konak
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 06.02.1982/A-3301
Yayın Dizini AYTEKİN, Osman Ortaçağ’dan Osmanlı Dönemi Sonuna Kadar Artvin’deki Mimari Eserler, ANKARA, 1999

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1179    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi