­ EHRAM DOKUMACILIĞI | Kültür Portalı

Ehram Dokumacılığı - Artvin

El Sanatları

Yün Yapılışı: Bu dokumada kullanılan yünün kuzu yünü olması gerekir. Kuzu yünü ince olması sebebiyle tercih edilmektedir. Zaten koyun yününden dokunan ehramların da bu zarifliği vermediği de denemelerden anlaşılmıştır. Yün yıkanıp kurutulduktan sonra, yün tarama tarağında taranır. İğ ile çok ince bir şekilde eğrilip, iplik haline getirilir. Eğrilen ipler, daha sağlam olması için, çıkrık denilen bir aletle bükülür. Ehram ne kadar olacaksa o uzunlukta uzatılıp, tarağa (küji) alınır. Daha sonra "kuy" denilen dokuma tezgâhlarında, düz veya desenli olarak dokunur.

Kullanımı: Artvin, Yusufeli İlçesi'nde dokunmaktaydı. Çok önceleri dokunmasına rağmen günümüzde kırk-elli yaş gurubu kadınların sandıklarında bir veya iki adet bulunmaktadır. Yörede "Hanımeliçar" ve “kenarı kırmızı” olarak bilinmektedir. Genelde kadınlar tarafından özel günlerde örtü olarak kullanıldığından, örtünün güzelliği örtünen insana bir statü ve de saygınlık sağlamakta bu da işçiliğinin daha bir itinalı olmasını getirmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 3643    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2020 Çarşamba