­ BEYPAZARI YAŞAYAN MÜZE | Kültür Portalı

Beypazarı Yaşayan Müze - Ankara

Türkiye’nin ilk uygulamalı kültür müzesi olan Beypazarı Yaşayan Müze halk yaşamı ve onun ürettiklerini sergileme düşüncesiyle 23 Nisan 2007 tarihinde eğitimci ve kültür bilimci Dr. Sema Demir tarafından kurulmuştur. 20'nci yüzyılının hemen başlarında inşa edilmiş tipik bir Osmanlı Dönemi Türk evinde hizmet veren Yaşayan Müze aynı zamanda küçük boyutlarda da olsa açık hava müzelerinin Türkiye’deki ilk örneğidir. Bilindiği üzere, açık hava müzelerinin kullandığı sergileme tekniği, bağlamı kurgulamaya yöneliktir. Çeşitli canlandırma teknikleri ve etkileşimli sergileme yöntemlerini kullanan Yaşayan Müze de bu geleneğin Türkiye’deki temsilcisi durumundadır.

Kurulduğu günden bu yana “Geç Osmanlı Döneminde İlan-ı Aşklar, Gelin Kınan Kutlu Olsun, Masal Masal İçinde, Masal Yaşayan Müze İçinde, Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları, Mitolojiden Tarihe Tufan ve Aşure” olmak üzere 15’ten fazla sergi ve etkinlik düzenleyen Yaşayan Müze'de çalışmaların içine ziyaretçi alınmaktadır. Yaşayan Müze geçmişimizin zengin ve köklü kültürünü ziyaretçilere göstermesinin ötesinde ziyaretçilerine bu kültürü uygulama ve yaşatma olanağı vermektedir. Burada etkinliklerin merkezinde yer alan ziyaretçiler kültürü etkin bir şekilde öğrenirler.

Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Rehberi

Beypazarı'na giden toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilir.
İstiklal Mah. Çınar Sokak No: 17 Beypazarı Ankara
0 (312) 763 22 23

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 27904    Eklenme Tarihi : 21 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2021 Cuma