­ TIRTIL BAKLAVA (OKLAVADAN SIYIRMA) | Kültür Portalı

Tırtıl Baklava (Oklavadan sıyırma) - Amasya

• 1 kg. toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Tırtıl Baklava Nasıl Yapılır

Şurubun hazırlanışı: 4 su bardağı su kaynatılır şeker ilave edilir. Şurubun rengi sararıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Limon suyu ilave edilerek soğumaya bırakılır.

Hamurun hazırlanışı: Malzemeler geniş bir kap içerisinde iyice karıştırılır. Un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde bezeler ayrılır. 1,5-2 saat üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir. Hamur büyüyebildiği kadar nişastalı unla açılır. Hamurun biri açılıncaya kadar diğeri kurumaya bırakılır. Kuruyanın üzerine ceviz verilir oklavanın üzerine rulo yapılır oklavanın iki ucunda ortaya doğru hamur büzüştürülür. Oklava çıkarılır. Şekli bozulmadan tepsiye dizilir. 1 gün kurutulur. Kızartılacağı zaman eşit aralıklarla kesilir. Kızdırılmış yağ üzerlerine dökülerek pembe-beyaz kızartılır. Şurup ve hamur soğukken ıslatılır.

Kaynak: Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı

Amasya Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 11070    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2021 Salı