­ MERKEZ CAMİİ | Kültür Portalı

Merkez Camii - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Ziyaret Kasabası
Adres Ziyaret Kasabası Köyiçi Mevkii Meydan
Yapım Tarihi 17. yy.
Yapan Reşatbey Oğlu Hacı Hüsni Ali Usta
Vakfiye Var
Genel Tanım Ziyaret Kasabasının merkezindeki meydanda, ön ve yan cepheleri açık, ahşap sütunlarla çevrili son cemaat yeri mahalli ile esas cami kısmı taş temel üzerinde kerpiç dolguludur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1939 Depreminden sonra onarılmış, minaresi yeniden yapılmıştır. 2003-2004 yıllarında yıkılarak yeniden aslına uygun inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı camii, son cemaat mahalli ile birlikte kare planlıdır. Temeli taş, üst kısmı kerpiç dolgulu duvarla çevrili, çatısı ahşap ve alaturka kiremit örtüldür. Son cemaat mahallinde kuzey cephenin ortasında yer alan iki kanatlı çıtakari ahşap kapıdan girilir. Ön ve yan cepheler açık, ahşap korkuluklarla çevrili, aralarında 15 adet ağaç sütun bu kısmın çatısını tutmaktadır. Ahşap minberi geometrik şekillerle süslemeli ve iyi korunmuştur. Ahşap tavanı, tezyini kare dilimli olup, ortasında tavan göbeği yer almaktadır. Caminin kuzey-batı köşesinde yer alan minareye, son cemaat yerine açılan merdivenle çıkılır. Minarenin kare kaidesi bir sıra taş, üç sıra tuğla, silindir gövdesi tuğla, üst kısmı ise beton birlikte örtülüdür.