­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Amasya

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Savadiye Mahallesinde, bahçe içerisinde bulunan yapı iki katlı olarak düzenlenmiştir
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Geleneksel Osmanlı konut mimarisine uygun bir şekilde ve ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu olarak inşa edilmiştir. İki katlı yapıya merdivenle çıkılmakta olup, giriş kapısı üzeri üçgen alınlıklı çıkma şeklinde yapılmıştır. Pencereler ahşaptan giyotinli olup, üst örtü kırma çatılı, oluklu kiremitle örtülüdür. Konutun içerisindeki şerbetliklerin iki yanında sutunce yer almakta olup, bu sütuncelerin üzeride asma dalı motifiyle bezenmiştir. Yüksek avlu duvarları ile çevrili geniş bir avluya sahiptir. Bodrum+tek katlı, hımış sistemle yapılmış bir yapıdır. Çift kanatlı süslemeli ahşap kapı ile avluya girilmektedir. Eğimli arazide olması sebebi ile ön cephede bodrum tam kata dönüşmüştür. Kuzy cephede merdivenle bodrum kat üzerine çıkılmaktadır. aynı cephede bodrum kata giriş bulunmaktadır. Geniş ahşap sacakları bulunan taşınmazın ön ve arka cephesinde üçgen alınlıklar bulunmaktadır. Kırma çatılı alaturka kiremit ile örtülüdür. Arka cephede eklentili kısım mevcuttur. Arka cepheden binaya giriş bulunmaktadır