­ HALİFET GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Halifet Gazi Türbesi - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Gökmedrese Mahallesi
Adres -
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Eski Samiye Mahallesinde şimdiki Üçler Mahallesi’nde Sekizgen planlı, erken Selçuklu türbelerindendir
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sekizgen planlı, pramidal külahlı ve iki katlı bir türbedir. Alt katı cenazelik olarak düzenlenmiştir. Eser tamamen düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiş olup, Erken Selçuklu türbe mimarisi özellikleri arz etmektedir. Birkaç basamaklı merdivenle girilen cenazelikte bir mezar vardır. Zeminden itibaren 40-50 cm yükseklikteki kare kaidenin üzerinde sekizgen üst yapıda daha çok güney cephe iyi bir şekilde işlenmiş diğer cepheler sade bırakılmıştır. Cephede zikzak yapan dış bordür bulunmakta ve geometrik düzende işlenmiştir. Kemer üzerindeki boşluklara ve cephenin dış kenarlarına içleri geometrik geçmeler ve yıldızlarla süslenmiş rozetler işlenmiştir. Giriş kapısının yay kemeri üzeri önce zikzaklar halinde sonra kıvrık dallarla süslenmiş, büyük niş kemeri mukarnaslarla kademeler halinde sivrilerek daralmıştır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe