­ BEDESTEN | Kültür Portalı

Bedesten - Amasya

Adres -
Yaptıran Kapıağası
Genel Tanım Geniş, kare planda inşa edilmiş olup, üzeri kubbe ile örtülüdür.
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilimiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı, üzeri dört kubbe ile örtülü bir mekandır. İçerisinde dışa kapalı dükkanlar yer almaktadır. Yapı, kesme taştan basık yay kemerli bir giriş kısmına sahip olup, beden duvarlarında moloz taş ve tuğla malzeme kullanılmıştır. Doğu batı ve güney cephelerde, beden duvarlarının üst kısmına açılmış olan bir bölümde ikişer ikişer sıralanan aydınlık pencereleri kuzey cephede bulunmaktadır. Kuzey duvarlardan dışarıda bulunan kuzey kapısı ise kesme taştan yapılmış olup her iki yanında birer kemerle yanlarındaki tonozlu dükkanlara açılmaktadır. Beden duvarlarının moloz taşları arası tuğla hatıllarla desteklenmiş olan bedestenin üst örtüsü, tümüyle tuğladan yapılı olup, dört kubbeyle örtülüdür.
Orjinal Kullanım Bedesten
Bugünkü Kullanımı Bedesten
Önerilen Kullanım Bedesten
Yayın Dizini Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski Eserler, Vakıflar Genel

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 409    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı