­ TAŞKIN KÖYÜ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Taşkın Köyü Mezarlığı - Ağrı

Adı Taşkın Köyü Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Taşkın Köyü
Adres Taşkın Köyü /Patnos
Yapım Tarihi XIV-XIX. yüzyıl
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Patnos ilçesinin güneyinde, ilçe merkezine 26 km. uzaklıkta, Süphan Dağı eteklerinde bulunan Taşkın Köyü’nde bulunmaktadır. Köyün güneydoğusunda bulunan ve sonradan yenilenen caminin haziresi oldukça geniş bir alanı kaplamıştır.
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hazirenin içinde yaralan mezarların büyük bir bölümü tahrip olmuş, kalanların ise büyük bir kısmı toprak altında kalmıştır. Son yıllarda yenilenen köy camisinin güney beden duvarlarında yer alan beyaz tüf taşından iki bezemeli mezar taşı parçası mezarlığın önceden çok zengin mezarlara sahip olduğunu göstermektedir. Bu iki mezar taşı parçası bölgede örneklerine sıklıkla rastladığımız süsleme kompozisyonu özelliklerini taşımaktadır. Mezar taşlarının iki yanı silmelerle sınırlandırılmış olup ortalarında iki yandan düğümlenen silmelerle sivri kemerli nişler oluşturulmuştur. Nişlerin ortasında yukarıya bir zincirle asılı duran ve gövdesinde birer gülçenin bulunduğu kandil motifleri yer almaktadır. Sivri kemerli nişlerin üst kısımları zengin geçmelerle sonlandırılmıştır. Taşkın Köyü mezarları tipolojilerine göre: 1-Şâhidesiz Sanduka Tipi Mezarlar 2-Şâhideli Mezarlar olarak iki ana grupta incelemek mümkündür
Orjinal Kullanım Mezar
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2826    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma