­ KÖSELER KÖYÜ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Köseler Köyü Mezarlığı - Ağrı

Adı Köseler Köyü Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Köseler Köyü
Adres Köseler Köyü/Patnos
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Patnos ilçesinin güneyinde, ilçe merkezine 38 km. uzaklıkta, Süphan Dağı eteklerinde bulunan Köseler Köyü‘nde bulunmaktadır. Köyün güney batısında bulunan tarihi mezarlık oldukça geniş bir alana yayılmaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ortasından Taşkın Köyü’ne giden yolun ikiye ayırdığı mezarlıkta bulunan mezarlar ve türbe büyük bir tahribata uğramıştır. Tarihi mezarlıkta yer alan mezarlar sağa sola dağılmış durumdadır. Mezarlıkta tespit ettiğimiz mezarlar yekpare kırmızı tüften yapılmış olup, ölçüleri 1.00 x 0.35 m. ile 1.18 x 0.45 m. arasında, yükseklikleri 0.27 m. ile 0.30 m. arasında değişmektedir. Tamamen süslemesiz mezarlar tipolojik olarak “Şâhidesiz Sanduka Tipi” mezarlar grubuna girmektedir. Kendi içerisinde üç gruba ayrılan mezarlardan birincisi dikdörtgen kaideli üzeri yarım silindir biçimli sandukalar, ikincisi üzeri gemi teknesi formunda sandukalar, üçüncüsü ise üzeri prizmatik formlu sandukalardır
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1514    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma