­ ESKİ BAYEZİD KALESİ URARTU KAYA MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Eski Bayezid Kalesi Urartu Kaya Mezarlığı - Ağrı

Adı Eski Bayezid Kalesi Urartu Kaya Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii İshak Paşa Sarayı Mevkii
Adres İshak Paşa Sarayı mevkisi/ Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Kalenin güneydoğusunda bulunan sarp kayalığın eteğinde, zeminden yaklaşık olarak 8 m. yüksekte bulunan ve ulaşılması çok güç olan kaya mezarının cephesi güney tarafa bakmaktadır. Her katında tek odası bulunan, iki katlı olarak kaya içine oyulmuş olan kaya mezarı soyulduktan sonra içerisi toprakla doldurulmuştur. XIX. yüzyılda bazı Batılı araştırmacılar kaya mezarından söz etmişlerse de konu ile ilgili geniş çaplı araştırma Alman arkeolog Dietric Huff tarafından yapılmış, mezar çizim ve planları ile yayınlanmıştır. Kaya mezarının güney cephesinde kayaya oyulmuş durumda bir de kabartma bulunmaktadır. Bir adak sahnesinin canlandırıldığı kabartmanın büyük bir bölümü tahrip olmuştur. Üç figürden meydana gelen kabartmanın batı tarafında profilden çizilmiş ve ellerini önünde yer alan keçi figürüne doğru uzatmış bir erkek figürü bulunmaktadır. Muhtemelen kalenin yöneticisi olan mezar sahibini temsil eden bu figür ellerini uzattığı keçiyi doğu tarafta bulunan başında sivri miğferi ve elinde asası olan bir tanrıya sunmaktadır. Bu kaya mezarının benzerleri Urartu devletinin sınırları içerisinde bulunan güneybatı İran’da birçok yerde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kalenin güneydoğusunda bulunan sarp kayalığın eteğinde, zeminden yaklaşık olarak 8 m. yüksekte bulunan ve ulaşılması çok güç olan kaya mezarının cephesi güney tarafa bakmaktadır. Her katında tek odası bulunan, iki katlı olarak kaya içine oyulmuş olan kaya mezarı soyulduktan sonra içerisi toprakla doldurulmuştur. XIX. yüzyılda bazı Batılı araştırmacılar kaya mezarından söz etmişlerse de konu ile ilgili geniş çaplı araştırma Alman arkeolog Dietric Huff tarafından yapılmış, mezar çizim ve planları ile yayınlanmıştır. Kaya mezarının güney cephesinde kayaya oyulmuş durumda bir de kabartma bulunmaktadır. Bir adak sahnesinin canlandırıldığı kabartmanın büyük bir bölümü tahrip olmuştur. Üç figürden meydana gelen kabartmanın batı tarafında profilden çizilmiş ve ellerini önünde yer alan keçi figürüne doğru uzatmış bir erkek figürü bulunmaktadır. Muhtemelen kalenin yöneticisi olan mezar sahibini temsil eden bu figür ellerini uzattığı keçiyi doğu tarafta bulunan başında sivri miğferi ve elinde asası olan bir tanrıya sunmaktadır. Bu kaya mezarının benzerleri Urartu devletinin sınırları içerisinde bulunan güneybatı İran’da birçok yerde bulunmaktadır. Tamamen korumasız olup insan ve doğa tahribatı bulunmaktadır.Kale ve çevresi tipik Urartu yerleşmesi özelliği göstermesi bakımından önemli bir sit alanıdır.Kazı ve restorasyon çalışmaları. Koruma altına alınması. Anadolu’da bulunan Urartu dönemi kaya mezarları içerisinde kabartmalı tek örnek olması açısından çok önemlidir.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3407    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma