­ AFYONKARAHİSAR KALESİ | Kültür Portalı

Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar

226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur.

Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır. Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.

Kaynak: "Anadolu'nun Kilidi Afyon" kitabından 18.05.2016 tarihinde kaydedilmiştir.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Kale
Afyonkarahisar şehir merkezinde kentsel sit içerisindedir.
Afyonkarahisar merkez,Ulu Cami karşısı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 135896    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Şubat 2020 Çarşamba