­ TAŞ DÖŞEME | Kültür Portalı

Taş Döşeme - Adana

Adı Taş Döşeme
Mah. Köy - Mevkii Köprülü
Adres Köprülü Ceyhan/ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ceyhan İlçesi Köprülü köyünün hemen batısında Mercin çayı kenarında yer almaktadır.Yaklaşık 15 metre kuzeybatısında Mercin çayı üzerinde bulunan ve köprülü köyüne girişi sağlayan köprü bulunur.Mercin çayını hemen kenarında kuzey güney doğrultusunda kesme blok taşlardan oluşmuş 2 parça halinde döşeme ve bu parçalardan çaya doğru uzanan 2 kol bulunmaktadır.Döşemenin tüm uzunluğu 11 metredir.1.5 cm ölçülerindeki iki bölüm 50 cm kalınlığında yaklaşık 30 cm yüksekliğinde taş bloklarıyla bölünmüştür.Döşeme güney yönünde sonlanmıştır.Ancak kuzey yönü de toprağın içine doğru girdiğinden bu yönden uzunluğu hakkında net bilgi vermek mümkün değil.Döşemenin kuzeybatısında mercin çayının içine doğru yüzeyde izlenilebilen 3.60 cm ölçülerinde tek sıra blok taşlardan oluşturulmuş bir kol ve hemen bu kolun paralelinde ikinci bir kola ait izler görülebilmektedir.Çevrede döşemenin üzerinde bulunan yapıya ait kesme blok yapı taşları ve bazalt malzeme dağınık şekilde izlenilebilmektedir.Bölge halkı tarafından burada bir değirmen olduğu söylense de yüzeydeki izlerden bunu doğrulayacak bir veriye rastlayamadık.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 441    Eklenme Tarihi : 13 Mayıs 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Mayıs 2015 Çarşamba