­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Harita No 16 M II
Mah. Köy - Mevkii Karasoku Mahallesi
Adres Karasoku Mahallesi 3 Sokak No:13 SEYHAN ADANA
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz üç katlı yığma-karkas yapım tekniğiyle inşa edilmiş, yapı gereci olarak ahşap ve kagir elemanlar kullanıldığı gözlenmektedir. Taşınmazın cephe ve planlarında yapılan değişiklikler sonucu yapının kullanımının değiştiği gözlenmektedir. Cephelerde profilli kare boşluklu silmelerle biten pencere lento detayları, üst katta cephe uzunluğunca oluşturulan alın, köşe ve alt yüzeyleri lambri tarzında kaplamalı ahşap çıkma metal korkuluklu ahşap pencereler, altı bağdadi sıvalı ve lambri kaplamalı saçak çıkmaları, çıkmalar arasında oluşturulan gömme balkon çıkmaları, döşeme tavan ve balkon üstü tavanı ahşap kaplamalı yapının özgün unsurlardır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Anıtsal boyutlarda, ve bu anıtsallığı ile oldukça etkileyici bir örnektir. Zemin kat ve ara katın 19. yüzyıl sonunda, üst katının ise 1920’lerde inşa edildiği düşünülen yapının cephesinde iki farklı karakter okunmaktadır. Deprem sonrasında yıkım karan çıkan yapı 2005 yılı sonlarında yıkılmıştır.