­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Harita No 17 M III
Mah. Köy - Mevkii Çınarlı Mahallesi
Adres Çınarlı Mahallesi 4 sokak No:6F SEYHAN ADANA
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parsellerde yer alan taşınmaz iki katlı, iç avlulu, iç sofalı plan anlayışı ile inşa edilmiştir. Yapı malzemesi olarak ahşap, taş, Adana yöresinde belli bir dönemde kullanılmış yöreye özgü tuğla ve harç malzeme kullanıldığı gözlenmektedir. Yapının zemin katı kagir (tuğla+harç+ahşap hatıl) duvarlarla örülmüştür ve üst katın ahşap karkas sistem taşıyıcısı bu duvarlara oturmaktadır. Yapının sokağa hakim cephesinde mahal genişliğince ahşap payandalar üzerine oturan çıkma yer almaktadır. Taşınmaza çıkma altında yer alan üç basamaklı taş merdiven ve kemerli giriş kapısı ile ulaşılmaktadır. Kemerli giriş kapısından hayat mahaline, bu mahalden ahşap merdivenle yapının üst katındaki iç avluya bakan çardak bölümüne ulaşılmakta, yine bu mahalden yapının çevresinde odalar bulunan iç sofasına geçilmektedir. Taşınmazın hayat mahallinden taş malzemeden inşa edilmiş merdivenlerle ara katma çıkılmaktadır. Oluşan kot farkında, depo olarak kullanılan sokak üzerinde girişi olan, kısmi bodrum inşa edilmiştir. Taşınmazın iç sofa mahalli sokağa cepheli olup, etrafına mahaller yerleştirilmiş, bu odalar mahal genişliğinde devam ederek yaklaşık 1.10 mt. derinliğinde çıkmalar oluşturulmuştur. Çıkmalar altında payanda ve kirişler yan yüzeyleri ve çıkma altı ahşap lambri tarzında ahşap kaplama ile kapatılmıştır. Sokak cephesinde çıkma, kemerli kapı girişi, yöresel doluluk- boşluk oranlarına uygun modüllerde yerleştirilmiş ahşap kepenkli pencereleri, altı lambri tarzında ahşap kaplamalı geniş ahşap saçak konsolları yapının hakim unsurlarıdır. Pencerelerde korkuluk seviyesinde monte edilmiş yatay metal parmaklıklar, kemerli giriş kapısı, üstünde yine metal elemandan parmaklıklar kullanıldığı gözlenmektedir. GÜMÜMÜZDEKİ DURUM: Merkezi iş alanı içinde yer alan bitişik üç konaktan en sağlamıdır ve halen konut olarak kullanılmaktadır. Taşınmazın özgünlüğü, iç avlusuna ve zemin katına yapılan yığma ve betonarme eklerle bozulduysa da, üst katta ve cephede önemli ölçüde korunmuştur. Ahşap giriş kapısı son derece niteliklidir ve kapının kemer boşluğundaki demir şebeke madalyonu iyi bir biçimde günümüze ulaşmıştır.