­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Mah. Köy - Mevkii HANEDAN MAHALLESİ
Adres HANEDAN MAHALLESİ SEYHAN ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 31 parseli yassı tuğla malzeme ile yığma yapım tekniğinde bodrum ve bir normal katta ibaret taşınmazın orta sofalı plan şemasında giriş cephesi üçgen alınlık arkasında giriş saçağı ve saçak altından taş merdıvenle orta sofaya geçılmekte kemerli giriş kapı ve iki yanında yuvarlak kemerli pencereleri olup yol cephelerindeki pencereler basık kemerli ve profilldir.Orta sofa avlu cephesınde de vurgulanarak yuvarlak kemer kapı ve pencere açıklıkları avludan ise bodrum kat kapı ve pencereleri kapatılmıştır.Tüm döşemeleri ahşap kapı pencereleri ve üst örtüsü bulunmayan taşınmayan taşınmaz 30 parseldeki yapı ile de bütünlük sağlamaktadır. 31 Parsel:L plan şemalı yüksek tavan döşemeli taşınmazın yapılacağı dönemde hastane olarak kullanıldığı şifai olarak belirtilmiştir.birbiriyle bağlantılı üç mekandan birinin iki adet kolonla ve kemerle taşındığı ,diğer odaların yası tuğla dolgu duvar olduğu ,arka bahçe ile bağlantılı bölümün yol cephesiyle de bağlantısı kurulmuştur.Her iki yapı tarafından ortak kullanılan taşınmaz iç avlusunda duvar içerisine gömülen ocak yer almaktadır.Taşınmaz üst örtüsü betonarme teras çatı olarak yenilenmiştir.