­ KALEYÜZÜ GÖZETLEME KULESİ | Kültür Portalı

Kaleyüzü Gözetleme Kulesi - Adana

Adı Kaleyüzü Gözetleme Kulesi
Mah. Köy - Mevkii Feke Mansurlu Karayolu
Adres Feke Mansurlu Karayolu Feke/ADANA
Vakfiye
Genel Tanım Ortaçağ Kalesidir.Duvarları horasan harçlı moloz taş örgülü kabayonu kesme taş kaplamadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Feke ilçesinin batısında Feke Mansurlu Karayolu üzerinde yer alır.Ortaçağ kalesidir.Duvarları horasan harçlı moloz taş örgülü kabayonu kesme taş kaplamalıdır.Tamamen ayakta kalmış olan asıl burç tepenin güney yönünde konumlanmış yuvarlak planlı ve kubbe örtülüdür.Bu mekanın girişi yine güney yönünden dışardan dikdörtgen içten kemerli bir kapıdandır.Burcun güneybatısından bağlayan dış sur izleri batı yönünden güneye inerek doğu yönündeki doğal kayalığa kadar izlenebilir.Surların bittiği bu noktada dörtgen planlı bir yapı izini bulunur.Güney yönündeki burçtan kuzeye doğru yaklaşık 3.40 metre eninde bir moloz duvar örgü duvarla 6.5 metre çapında önemli bir bölümü yıkılmış sadece temel seviyesinde izlenebilen ve arazinin kuzeydoğu ve batısına hakim bir yapı kalıntısına daha ulaşılır.Gözetleme kulesi olarak adlandırılabilecek yapıda yoğun ortaçağ seramik buluntu elde edilmiştir.